Przejdź na stronę główną Interia.pl

Szarym dniom na przekór

Gofry na wytrawnie

Składniki

  • 65 dag ziemniaków
  • 20 dag kukurydzy z puszki
  • 2 cebule dymki
  • 1 papryka
  • 2 pomidory
  • 10 dag mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki śmietany 12 proc.
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz  
  • olej do gofrownicy

1. Ziemniaki dobrze wyszorować, ugotować w mundurkach do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, obrać, przecisnąć przez praskę.

Reklama

2. Kukurydzę odcedzić. Pomidory, paprykę  i cebulę umyć, pokroić w drobną kostkę, wymieszać, odłożyć 2 łyżki. Z warzyw, ziemniaków, jajek i mąki przygotować ciasto, doprawić. Smażyć gofry na wysmarowanej tłuszczem gofrownicy po 5-6 minut.

3. Czosnek posiekać,  wymieszać z jogurtem, majonezem i śmietaną,  doprawić. Gofry podawać polane sosem i posypane odłożonymi warzywami.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje