Przejdź na stronę główną Interia.pl

Szarym dniom na przekór

Aromatyczna zupa z curry

Składniki

  • 1 kurczak (ok. 1,2 kg)
  • 40 dag kukurydzy z puszki
  • 50 dag dyni
  • po 2 zielone i czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 kostki bulionowe
  • 4 łyżki masła
  • 4 łyżki mąki
  • 2 liście laurowe
  • 1/2 małej puszki mleka kokosowego
  • 3 łyżeczki żółtej pasty curry
  • po 1 łyżeczce czarnego pieprzu, kolendry, goździków i jałowca
  • sól, pieprz czerwony

1. Kurczaka umyć, gotować pod przykryciem 1 godz. z pokrojoną cebulą, pieprzem,  kolendrą, laurem, jałowcem i goździkami. Pod koniec dodać kostki bulionowe, mięso wyjąć, oddzielić od kości, pokroić.

Reklama

2. Do wywaru dodać pokrojoną paprykę i dynię, gotować kilka min, dodać odcedzoną  kukurydzę, mięso, mleko, zagęścić zasmażką z mąki, masła i curry,  posypać posiekanym szczypiorkiem i pieprzem.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje