Przejdź na stronę główną Interia.pl

Szarym dniom na przekór

Gdy plucha i zimno, postaw na kukurydzę. Danie z nią to talerz pełen słońca!

Sadzone na warzywach

Składniki

  • 4 jajka
  • 1 duża puszka kukurydzy (40 dag)
  • 50 dag cukinii
  • 1 por
  • 2 czerwone papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 12 proc.
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz cayenne

1. Warzywa umyć.  Por dokładnie oczyścić, rozchylając wszystkie liście, żeby wypłukać cały piasek, pokroić w dość grube pierścienie. Cukinii nie obierać,  pokroić w słupki o długości ok. 4 cm. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w dużą kostkę.

Reklama

2. Rozgrzać masło  na patelni, dusić na nim pod przykrywką pokrojone warzywa około 5-7 minut. Doprawić solą i pieprzem caynne. Dodać koncentrat pomidorowy, zasmażyć razem, wlać bulion i zagotować. Dodać śmietanę, wymieszać.

3. Kukurydzę odcedzić,  dodać do duszonych warzyw, zagotować razem na średnim ogniu. Szczypiorek umyć, osuszyć, posiekać. Na gorącym oleju, na patelni z dołkami, usmażyć jajka sadzone. Posolić. Ostrożnie przełożyć na duszone  warzywa, posypać szczypiorkiem.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje