Reklama

Reklama

Szarlotka na rubinoli pachnąca cynamonem

Smakowita szarlotka z jabłek odmiany rubinola według przepisu Ewy Wachowicz. Piękny zapach w całym domu gwarantowany!

Składniki

  • 400 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 200 g masła
  • 4 żółtka

Składniki na masę jabłkową

  • 1½ kg jabłek (masa po obraniu)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • skórka otarta z pomarańczy

Składniki na pianę

  • 4 białka
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru pudru

Przepis pochodzi z 315. odcinka programu "Ewa gotuje".    

Reklama

Sposób przygotowania:

Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać na stolnicę. Dodać cukier, uperfumować cukrem waniliowym. Dorzucić zimne masło i wysiekać. Zrobić kopczyk, w kopczyku dołeczek. Wybić żółtka (białka przydadzą się później). Wymieszać nożem, rękoma wyrobić ciasto. Uformować wałek. Odkroić ⅓, włożyć do woreczka i schować w zamrażarce. Większą część ciasta rozwałkować i przełożyć do prostokątnej foremki (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Nakłuć widelcem i wstawić na 15 minut do piekarnika, rozgrzanego do 180 st. C. Jabłka obrać, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mandolinie, przełożyć do garnka i postawić na kuchence. Przyprawić cynamonem, wymieszać i dusić przez 10 minut. Białka ubić ze szczyptą soli. Utrwalić cukrem pudrem. Podpieczony spód posypać bułką tartą. Nałożyć jabłka, wyrównać. Pokryć pianą. Na wierzch zetrzeć resztę zimnego ciasta - na tarce jarzynowej. Piec przez 50 minut w temp. 180 st. C. Udekorować cukrem pudrem.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje