Reklama

Reklama

Szakszuka z serem typu feta

Składniki

  • 5 dużych mięsistych pomidorów
  • 3 żółte papryki
  • 1/3 opakowania sera typu feta
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 duże jaja
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/3 papryczki chili
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki kuminu

Przygotowanie:

Reklama

Rozgrzej na patelni oliwę i zeszklij na niej pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Przeciśnij przez praskę czosnek i pokrój drobniutko papryczkę chili. Podsmaż wszystko chwilę.

Umyj, sparz i obierz ze skóry pomidory. Pokrój je w dużą kostkę i dodaj do potrawy. Gotuj około 5 minut do zredukowania sosu. Dodaj szczyptę soli, cukier, słodką paprykę, kumin, pieprz. Gotuj do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli lubisz intensywny pomidorowy smak, dodaj 2 łyżki koncentratu.

Zrób trzy wgłębienia i wbij ostrożnie jajka. Gotuj na małym ogniu, aż się zetną. Posyp pokruszonym serem typu feta. Podawaj z bagietką.

Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje