Przejdź na stronę główną Interia.pl

Szakszuka

Składniki

  • 4 pomidory
  • 20 dag czerwonej papryki
  • 4 jajka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz, ostra papryka

1. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, wykroić szypułki, miąższ pokroić w kostkę.

Reklama

2. Cebule i czosnek obrać. Czosnek drobno posiekać, cebulę pokroić w krążki. 

3. Paprykę umyć, przekroić, usunąć gniazda nasiennie, pokroić w kostkę.

4. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić  cebulę i czosnek, zrumienić.

5. Dodać pomidory, smażyć kilka minut do odparowania płynu. Dodać paprykę, dusić 3 minuty pod przykryciem, doprawić na ostro.

6. Jajka umyć. Pojedynczo rozbijać, delikatnie wlewać do sosu pomidorowego, tak aby żółtka pozostały w całości, posolić, popieprzyć.

7. Przykryć patelnię, zmniejszyć płomień i trzymać na ogniu tak długo, aż białka się zetną. Posypać grubo posiekaną natką pietruszki, od razu podawać.

Nasza rada: Zaskocz gości i podaj tę kanapkę w eleganckiej wersji mini. Schab zastąp polędwiczką, chleb - bagietką, a jajka weź przepiórcze!

Kiedy warto sięgnąć po kuracje z sody?


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje