Reklama

Syrniki: Rosyjskie placuszki z twarogu

Syrniki to tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej, ukraińskiej i kuchni białoruskiej. To smażone placki z mąki, sera białego i jajek, niekiedy dodaje się rodzynki, miód lub kawałki jabłek oraz dekoruje kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem.

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3-5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • rodzynki (opcjonalnie)
  • kawałki jabłek (opcjonalnie)
  • starta skórka pomarańczowa (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Twaróg dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać jajka razem z ekstraktem z wanilii, wymieszać aż składniki się połączą. Dodać cukier, mąkę, znowu wymieszać. Na gorącym oleju smażyć placki z obu stron na rumiany kolor. Podawać na ciepło.

Zobacz także:

Smaki Życia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy