Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Świąteczne ciasto z nadzieniem

Przepis proponuje Jenny.

Składniki

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
  • 30g masła
  • 1 czerwona cebula porządnie posiekana
  • 2 selery naciowe pokrojone w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta mielonych goździków
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 50g prażonych, pokrojonych orzechów laskowych
  • 50g pokrojonej żurawiny
  • 60g suszonych moreli
  • 2 łyżeczki świeżych listków tymianku
  • 1 łyżka stołowa imbiru konserwowego
  • skórka z 1 pomarańczy
  • 120g bułki tartej (najlepiej domowej)
  • 500g najlepszej kiełbasy wieprzowej, jaką znajdziesz, obranej ze skóry
  • 3 łyżki stołowe pietruszki
  • 14 plastrów boczku


1. Rozgrzej piekarnik do 190°C.

Reklama

2. Rozgrzej oliwę i masło na dużej patelni o grubym dnie. Dodaj cebulę i seler, smaż mieszając przez 4 minuty.

3. Dodaj czosnek i smaż 30 sekund.

4. Dodaj goździki, cynamon, orzechy, żurawinę, morele, tymianek i imbir - smaż mieszając około minuty.

5. Wrzuć wszystko z patelni do dużej miski i dodaj skórkę z pomarańczy i bułkę tartą.

6. Obierz kiełbasę ze skórki i dodaj razem z pietruszką do owocowej mikstury. Przypraw solą i pieprzem,  wymieszaj.

7. Weź blachę do pieczenia (18-20 cm) i nasmaruj tłuszczem.

8. Połóż 7 plastrów boczku na dnie blachy tak, żeby wystawały i kolejne 7 tak samo, tylko w drugą stronę (chodzi o to, żeby później można było je zawinąć tak, by utworzyły "dach" nad farszem)

9.  Ułóż farsz na dnie i równomiernie rozprowadź.

10. Zawiń farsz w boczek i delikatnie uklep.

11. Piecz na środku piekarnika 35-40 minut.

12. Wyjmij z piekarnika i odstaw na parę minut, zanim podasz.

Można podawać gorące lub w temperaturze pokojowej. Serwuj na tacy udekorowanej imbirem konserwowym, wiśniami w lukrze i liśćmi laurowymi.

Wskazówka: Cały urok tego dania polega na tym, że można je zrobić dużo wcześniej i zamrozić lub przygotować dzień - dwa przed podaniem, a kiedy zaczniesz je podgrzewać, cały dom wypełni się cudownym aromatem. Domową bułkę tartą zrób z czerstwego chleba, wrzucając go po prostu do miksera lub ścierając na tarce.

Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w "Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy". Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej iazjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.

Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.

Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z "Bajecznej akademii kulinarnej".

"Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy"

Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje