Przejdź na stronę główną Interia.pl

Świat naleśników

Polskie naleśniki, amerykańskie pancakes, francuskie crepes lub japońskie dorayaki.

Amerykańskie pancakes

Składniki: 2 szklanki mąki, 2 jajka, 1 i 1/2 szklanki mleka, pół kostki rozpuszczonego masła, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/3 szklanki cukru pudru, szczypta soli, syrop klonowy.

Reklama

Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj z mlekiem. Pod koniec dodaj masło i odstaw na 15 minut do lodówki. Na rozgrzanej patelni usmaż naleśniki. Smaż bez dodatkowego tłuszczu, na średnim ogniu, tak aby ciasto wyrosło. Gdy się zarumieni, delikatnie przewróć je na drugą stronę. Podawaj polane syropem klonowym.

Francuskie crepes

Składniki: 4 usmażone naleśniki, 3 łyżki cukru, sok z 1/4 cytryny, skórka z pomarańczy, pół szklanki soku z pomarańczy, łyżka likieru pomarańczowego, 3 łyżki masła, 3 łyżki brandy.

Przygotowanie: Rozgrzej patelnię, na środek wsyp cukier i skrop go sokiem z cytryny. Gdy syrop będzie brązowy, dodaj skórkę oraz sok z pomarańczy i szybko wymieszaj. Dodaj masło i mieszaj, aż syrop będzie gładki. Wlej likier pomarańczowy i wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię połóż naleśniki, wlej brandy i podpal.

Japońskie dorayaki

Składniki: Na ciasto: 3 łyżki wody, szklanka mąki, 3 szklanki cukru, 3 jajka, 1,5 łyżeczki sody do pieczenia, olej do pieczenia. Nadzienie: łyżeczka soli, 30 dag czerwonej fasoli, 2 szklanki cukru.

Przygotowanie: Sodę wymieszaj z wodą. Do głębokiego naczynia dodaj cukier i wbij jajka, po czym wlej wodę z sodą. Wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Z masy usmaż okrągłe placuszki. Odłóż do ostygnięcia.

Fasolę ugotuj w niewielkiej ilości wody. Następnie przełóż ją do garnka z litrem wody i gotuj przez godzinę na małym ogniu. Odlej wodę, a do garnka wsyp cukier i sól. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj, aż woda całkiem wyparuje. Całość pozostaw do ostygnięcia. Na placek wyłóż fasolową masę i przykryj drugim naleśnikiem. Brzegi dokładnie zlep.

Naleśniki z makiem

Składniki: budyń waniliowy bez cukru, pół szklanki mąki, szklanka mleka, 2 łyżeczki cukru pudru, 2 jajka, szczypta soli, łyżka maku, 2 łyżki oleju, masło do smażenia, pół słoika lemon curdu (krem cytrynowy). Na nadzienie: 3 jabłka, 4 łyżki cukru, łyżeczka cynamonu, sok z cytryny.

Przygotowanie: Proszek budyniowy, mąkę, mleko, cukier puder, jajka, sól, mak i olej dokładnie wymieszaj na gładkie, lejące się ciasto.

Odstaw na pół godziny, aby "odpoczęło", a następnie usmaż naleśniki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasiennie, umyj i osusz. Następnie pokrój w plasterki i skrop sokiem z cytryny. Na rozgrzaną, suchą patelnię wsyp cukier, gdy zacznie się topić i zbrązowieje, wrzuć jabłka i wymieszaj. Smaż na dużym ogniu około 2 minut, pod koniec dodaj cynamon i wymieszaj. Odstaw z ognia.

Gotowe naleśniki posmaruj lemon curd, wyłóż po łyżce masy jabłkowej. Brzegi naleśnika zbierz do góry tak, by utworzyły sakiewkę. Obwiąż skórką cytrynową.


Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje