Reklama

Reklama

Suflety na lato

Lekkie suflety i ryżowe puddingi polecamy jako desery na upalne dni.

Suflet waniliowy

Składniki na 4-6 porcji: 5 białek, 40 g cukru pudru, 4 żółtka, 20 g mąki pszennej, 10 g mąki kukurydzianej, 30 g masła, 2 łyżki cukru wanilinowego, cukier puder do posypania

Reklama

1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200°C. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając puder. W oddzielnym naczyniu żółtka wymieszać z cukrem wanilinowym. Żółtka wymieszać z pianą z białek. Wsypać mąkę pszenną i kukurydzianą. Zamieszać bardzo energicznie do uzyskania jednolitej konsystencji masy.

2. Żaroodporną formę jak na suflet wysmarować miękkim masłem i oprószyć cukrem wanilinowym. Przygotowaną masę wlać do formy, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika na 10-12 minut. Wyjąć suflet, sowicie oprószyć cukrem pudrem. Od razu podawać - w przeciwnym razie opadnie.

Ryż z jabłkami

Składniki na 4 porcje: 150 g ryżu, sól, 2 łyżki masła, 4 jabłka, 4 jajka, 80 g marmolady porzeczkowej, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 1 opakowanie cukru wanilinowego, 30 g miałkiego cukru

1. Ryż przepłukać, ugotować w lekko osolonej wodzie. Wystudzić. Cztery mniejsze foremki do zapiekania wysmarować rozpuszczonym masłem. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne. Do każdej foremki włożyć jedno wydrążone jabłko. Napełnić je na zmianę marmoladą i orzechami.

2. Przestudzony ryż wymieszać z żółtkami. Dodać cukier wanilinowy i nieco cukru. Białka ubić na sztywną pianę, dodając pozostały cukier. Masę ryżową delikatnie wymieszać z pianą z białek. Napełnić nią foremki w taki sposób, aby nie zakryć wierzchu jabłek. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170-180°C. Zapiekać około 30 minut. Deser podawać na gorąco (w foremkach).

Pudding ryżowy

Składniki na 4 porcje: 500 ml mleka, sól, 250 g ryżu, skórka z limonki, 3 jajka, 30 g cukru pudru, 100 g wiórków kokosowych, 2 torebki cukru wanilinowego, 1 goździk, 1 mango, masło do formy

1. Do rondelka wlać mleko, dodać szczyptę soli i niewielką ilość wody. Zagotować. Wsypać ryż wcześniej opłukany w gorącej wodzie. Wrzucić kawałek skórki z limonki (sparzonej wrzątkiem). Gotować, od czasu do czasu zamieszać ryż. Gdy zmięknie, odcedzić i odstawić do wystudzenia.

2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty krem. Białka ubić na sztywną pianę. Do przestudzonego ryżu dodać wiórki kokosowe, cukier wanilinowy oraz utarte żółtka. Dokładnie wymieszać. Pod koniec dodać pianę z białek, ostrożnie wymieszać.

3. Foremki do zapiekania wysmarować masłem i napełnić przygotowaną masą. Obrać mango. Kawałek owocu odłożyć do ozdoby, resztę pokroić na kawałeczki i równomiernie rozłożyć na masie ryżowej. Piec około 20 minut (do przyrumienienia) w 180°C. Pudding posypać resztką cukru pudru i udekorować kawałkiem mango. Podawać na ciepło lub na zimno.

Suflet z kaszy manny z malinami

Składniki na 4 porcje: 3 jajka, 100 g miałkiego cukru, 100 ml mleka, 20 g rozpuszczonego masła, szczypta soli, 60 g kaszy manny, 200 g mrożonych malin

1. Żółtka utrzeć z 50 g cukru. Białka ubić ze szczyptą soli na pianę. Do masy żółtkowej delikatnie wmieszać mleko z rozpuszczonym masłem, a następnie pianę z białek. Posypać kaszą manną. Posługując się plastikową łopatką, ostrożnie wymieszać kaszę z ciastem.

2. Foremki do sufletów wysmarować masłem i wysypać cukrem. Do foremek wlać ciasto (do 3/4 wysokości). Zapiekać 12-15 minut w 180°C. Maliny z cukrem chwilę pogotować na małym ogniu. Gorące suflety serwować z musem malinowym.

Sufletowe sekrety

Piana z białek

Podstawą klasycznego, przyrządzanego na słodko sufletu są owoce (surowe, pieczone, przetarte) wymieszane z pianą z białek. Białka przed ubijaniem schładzamy w lodówce. Długo nie należy ich ubijać, ponieważ mogą stracić puszystość. Ubijanie przyspieszy dodatek szczypty soli. Gotową pianę od razu łączymy z masą sufletową.

Sos beszamelowy

Do sufletu na ostro potrzebny jest sos beszamelowy: do 2 łyżek roztopionego, gorącego masła dodajemy 2 łyżki mąki, rozprowadzamy szklanką zimnego mleka, przyprawiamy gałką muszkatołową i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Do beszamelu stopniowo dodajemy żółtka, rozdrobnione warzywa (ser, owoce), a po oziębieniu masy - sztywno ubitą pianę z białek.

Suflet z warzyw

Przy pieczeniu sufletu z warzyw nie należy ścianek naczynia smarować masłem czy innym tłuszczem, ponieważ pienista masa łatwiej obsuwa się po śliskich ściankach i opada.

Aby bardziej wyrósł

Suflet będzie bardziej wyrośnięty (i smaczniejszy!), jeśli użyjemy więcej białek niż żółtek. By uzyskać ten efekt, można również foremkę z masą włożyć do nieco większego naczynia z wodą (2-3 cm na dnie) i tak wstawić do piekarnika.

Życie na gorąco 26/2011

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje