Przejdź na stronę główną Interia.pl

Suflet lekki jak puch

Niewiele kalorii, a jaki smak! Lekkie suflety polecamy wszystkim łasuchom.

Suflet czekoladowy

Reklama

Składniki na 4 porcje: 25 dag ciemnej gorzkiej czekolady, 250 ml śmietanki kremówki 30 proc., 15 dag cukru pudru, 5 jaj, 2 łyżki kakao, 5 dag masła

1. Śmietanę wcześniej schładzaj w lodówce co najmniej godzinę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, wkładając garnuszek z połamaną czekoladą w nieco większy rondel z gorącą wodą i ustaw na małym ogniu.

2. Jajka umyj i rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z łyżką cukru pudru aż powstanie biała pulchna masa.

3. Schłodzone białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj resztę cukru pudru i ubijaj dalej, aż piana będzie sztywna i lśniąca. Sprawdź, czy jest dobrze ubita, przechylając naczynie z pianą aż do odwrócenia go do góry dnem. Dobrze ubita piana utrzyma się nawet po odwróceniu naczynia.

4. Z lodówki wyjmij śmietankę i ubij ją na sztywno mikserem na wysokich obrotach.

5. Żółtka połącz z ciepłą (ale nie gorącą) czekoladą i stopniowo dodawaj ubitą pianę z białek oraz bitą śmietanę. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki, najlepiej drewnianą łyżką.

6. Foremki wysmaruj masłem i wypełnij masą czekoladową do 2/3 wysokości. Ustaw je na blasze, a blachę umieść w nagrzanym piekarniku. Piecz 15-20 min w 200° C. Podawaj po wyjęciu z piekarnika posypane kakao i udekorowane świeżą miętą.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut

Porcja: 296 kilokalorii

Suflet serowy

Składniki na 6 porcji: 25 dag delikatnego twarogu bardzo drobno zmielonego (np. Président), skórka otarta z jednej cytryny, 2-3 jajka, 2 łyżki drobnego cukru, po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej, szczypta soli, opakowanie cukru wanilinowego, kilka kropli aromatu pomarańczowego, świeże owoce lub konfitura, tłuszcz do foremek oraz wiórki kokosowe (lub cukier kryształ) do ich wysypania

1. Jajka umyj, osusz i rozbij, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj na puch z łyżką drobnego cukru oraz cukrem wanilinowym. Nie przerywając ucierania, dodawaj po łyżce twarożku, następnie oba rodzaje mąki, aromat oraz skórkę otartą z cytryny. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli oraz pozostałym cukrem. Pamiętaj, że jakikolwiek paproszek, odrobina żółtka, niestarannie osuszona miska, wilgotne po myciu bądź wyjęte bezpośrednio po ucieraniu masy serowej z resztkami sera łopatki miksera spowodują, że piana nie ubije się na sztywno. Ubijanie białek najlepiej zacznij od średniej prędkości miksera, potem możesz zwiększyć obroty.

2. Gdy piana będzie już ubita, połącz ją delikatnie z masą serową. Ciasto nakładaj do wcześniej przygotowanych (nasmarowanych tłuszczem i wysypanych cukrem lub wiórkami kokosowymi) żaroodpornych kokilek. Wypełnij je do 2/3 wysokości. Piecz 30 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°- -190° C. Podawaj jeszcze ciepłe z dowolnymi owocami lub konfiturą.

Przygotowanie: 60 minut

Porcja: 295 kilokalorii

Lekka pianka grejpfrutowa

Składniki na 4 porcje: 4 jajka, 2 duże czerwone grejpfruty, opakowanie cukru wanilinowego, 20 dag cukru, 2 łyżki mąki

Do dekoracji: łyżeczka cukru pudru, skórka pomarańczowa pokrojona w paseczki, wiśnie koktajlowe, listki mięty lub melisy

1. Grejpfruty umyj lub szybko sparz wrzątkiem, osusz i przekrój na pół. Z każdej części odkrój od spodu cieniutki plasterek, aby powstały stabilne miseczki. Ostrożnie wydrąż miąższ, uważając, by nie przeciąć skórki. Miąższ przełóż na sitko i starannie odciśnij sok.

2. Jajka umyj i rozbij, oddzielając żółtka od białek. Żółtka utrzyj z połową cukru oraz cukrem wanilinowym na puszystą masę. Następnie dodaj do nich przesianą mąkę i wlej sok grejpfrutowy. Delikatnie połącz wszystkie składniki, mieszając je drewnianą łyżką.

3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. W połowie ubijania, gdy białka podwoją swoją objętość, wsypuj stopniowo pozostały cukier. Ubitą pianę dodaj do masy z żółtek i wymieszaj.

4. Masę przełóż do grejpfrutowych miseczek i ustaw na blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200° C. Piecz ok. 30 min. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, udekoruj wisienką, skórką z pomarańczy i miętą. Warto wiedzieć: suflet nie lubi nagłego ochłodzenia, dlatego nie otwieraj ani piekarnika, ani nawet okna w pobliżu, gdy się piecze. Zanim go wyjmiesz, chwilkę zatrzymaj w uchylonym piekarniku.

Przygotowanie: 60 minut

Porcja: 275 kilokalorii

Orzechowa fantazja

Składniki na 4 porcje: 10 dag łuskanych orzechów laskowych, 4 łyżki cukru, opakowanie cukru wanilinowego, 3 jajka, łyżka masła, czubata łyżeczka mąki, szklanka mleka, masło i cukier do przygotowania formy

1. Orzechy upraż na suchej patelni, a następnie rozdrobnij wałkiem do ciasta lub w moździerzu. Przełóż je do rondelka, zalej wrzącym mlekiem i kilka minut gotuj. Przykryj i odstaw do ostygnięcia.

2. Cukier wymieszaj z cukrem wanilinowym. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. W rondlu roztop masło, wsyp mąkę, wymieszaj. Następnie zdejmij rondelek z masłem z ognia i dolewaj powoli ostudzone mleko z orzechami, cały czas mieszając. Na koniec dodawaj po jednym żółtku i starannie wymieszaj.

3. Całość połącz z ubitą na sztywno pianą z białek, po czym masę przełóż do wysmarowanych masłem i posypanych cukrem foremek. Piecz 15-20 minut w średnio (160° C) nagrzanym piekarniku. Gdy suflet się podniesie i będzie miał złocisty kolor, wyjmij go z pieca i natychmiast podawaj.

4. Podobny suflet można przygotować z orzechami laskowymi, prażonymi migdałami (koniecznie trzeba z nich zdjąć wcześniej skórkę i drobno posiekać) oraz rodzynkami. Warto wiedzieć: suflet wprawdzie można przygotować i upiec nieco wcześniej, a potem go podgrzać, ale nie będzie tak pięknie wyrośnięty, puszysty i delikatny, jak podany prosto z piekarnika.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 45 minut

Porcja: 287 kilokalorii

Świat i Ludzie 3/2012

Dowiedz się więcej na temat: suflet | czekolada | deser

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje