Reklama

Strudel z warzywami i sezamem

Kapusta jest niedroga, łatwo dostępna i bardzo smaczna. A do tego ma mało kalorii! Polecamy przepis na efektowny zawijaniec z serem i warzywami.

Składniki na ciasto

  • 300 g mąki
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • łyżeczka soli
  • 150 ml ciepłej wody

Składniki na farsz

  • 1/3 główki kapusty
  • 2 cebule
  • marchew
  • pietruszka
  • biała część pora
  • 4 łyżki sezamu
  • olej
  • sól
  • pieprz ziołowy

Sposób przygotowania:

1. Z mąki, wody, soli i masła (1 łyżeczkę odłóż) zagnieć elastyczne ciasto. Pozostaw je na minimum pół godziny. 

2. Przygotuj farsz: marchew, pietruszkę i cebulę obierz, i zetrzyj na tarce. Dodaj posiekaną kapustę i por. Podsmaż na oleju, wlej 4 łyżki wody i duś przez 20 min. Wsyp 3 łyżki sezamu, sól i pieprz, wymieszaj. 

3. Ciasto rozwałkuj bardzo cienko. Wyłóż na nie farsz. Zwiń ciasto w rulon, podwijając brzegi. Posmaruj masłem i oprósz sezamem. Piecz w 170 st. C przez około 40 minut, aż się zarumieni.

Reklama

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy