Reklama

Strudel jabłkowy

Sezon na wypieki z jabłkami trwa cały rok - wypróbuj przepis na strudel i ciesz się pysznym smakiem ciasta przy popołudniowej kawie.

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 kg jabłek
  • 10 dag suszonych śliwek i moreli
  • 5 dag orzechów włoskich
  • 10 dag rodzynek
  • cynamon
  • 3 goździki
  • 3 łyżki miodu
  • 6 łyżek masła
  • 5 dag cukru pudru
  • mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cząstki. 

2. Suszone śliwki i morele umyć, pokroić w kostkę. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie. Orzechy włoskie posiekać. Goździki utrzeć w moździerzu. 

3. W rondlu rozgrzać połowę masła, wrzucić jabłka, przesmażyć, mieszając. Dodać śliwki, morele, orzechy, rodzynki, szczyptę cynamonu, goździki. Wymieszać, odstawić do wystudzenia. 

4. Pozostałe masło roztopić. Ciasto rozwałkować, posmarować stopionym masłem.

6. Farsz rozłożyć równomiernie na cieście, zostawiając po kilka wolnych centymetrów na brzegach, by uniknąć wyciekania soku. Zwinąć ciasto w rulon. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180°C przez 30 min. Posypać cukrem, udekorować miętą.

Reklama

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy