Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Strudel drożdżowa z jabłkami

Delikatne, zawijane ciasto, a do tego filiżanka aromatycznego napoju... Oto sprawdzony przepis na idealny początek dnia.

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki mleka

Składniki na nadzienie

  • 12 jabłek
  • 4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki rodzynek sułtanek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sok z 1/2 cytryny

Składniki dodatkowe

  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, cukrem, cukrem wanilinowym oraz skórką cytrynową. Dodaj pokrojone na kawałki masło, jajko i mleko. Zagnieć gładkie, miękkie ciasto. Odłóż je, żeby odpoczęło. 2. W tym czasie jabłka obierz i usuń gniazda nasienne. Pokrój w plastry. Skrop sokiem z cytryny. Dodaj cynamon, cukier, rodzynki i bułkę tartą. Delikatnie wymieszaj. 3. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkuj ciasto na prostokąt o grubości 3-4 mm. Na środek wyłóż jabłka. Nakryj ciastem, formując rulon. Strudel posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz ok. 45 minut. Przed podaniem możesz ciasto posypać cukrem pudrem. Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje