Przejdź na stronę główną Interia.pl

Strucla z orzechami i bakaliami

Ciasto idealne na długie, zimowe wieczory. Połączenie jabłek i orzechów daje niepowtarzalny smak.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego (400 g)
  • 4 kwaśne jabłka
  • po 60 g orzechów i rodzynek
  • łyżeczka cynamonu
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • jajko

1. Orzechy posiekaj i lekko upraż. Jabłka obierz, usuń gniazda i pokrój w plasterki. Orzechy posiekaj, rodzynki namocz. Jabłka połącz z bakaliami, wsyp cynamon i cukier. 

2. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości dwóch, trzech milimetrów i rozłóż na pergaminie. Posyp bułką tartą i wzdłuż dłuższego boku rozłóż masę z jabłek. Z pomocą pergaminu zwiń struclę i zamknij boki. Ułóż ją na blaszce łączeniem do dołu. Posmaruj jajkiem. 

3. Piecz ok. 35 minut w temp. 200°C. Jeszcze lekko ciepłą posyp cukrem pudrem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje