Przejdź na stronę główną Interia.pl

Strucla z korzenną nutą

Zamiast cukru możesz użyć syropu z agawy albo klonowego, a zamiast rodzynek – orzechów. Je także należy namoczyć!

Składniki

  • 1 paczka gotowego ciasta francuskiego (ok. 40 dag)
  • 4 duże kwaśne jabłka
  • 6 dużych śliwek
  • 5 dag rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 jajko
  • 50 ml rumu
  • cynamon i mielone goździki
  • cukier puder do dekoracji

Rodzynki opłukać na sitku, odsączyć, zalać rumem, odstawić do napęcznienia (jeśli deser będą jeść dzieci, zamiast rumu użyć wrzątku), odstawić na godzinę, odcedzić. 

Jabłka umyć, obrać, przekroić, usunąć nasiona, pokroić w kostkę. 

Śliwki, umyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Jabłka i śliwki wymieszać, dodać przyprawy, cukier i rodzynki. 

Ciasto rozwałkować na pergaminie, oprószyć bułką tartą. Wzdłuż dłuższego boku porozkładać mieszankę owocową. Ciasto zwinąć jak struclę, rozłożyć na dużej blasze do pieczenia wyłożonej pergaminem, posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec na złoto (ok. 30-35 min). Gdyby strucla za szybko się spiekała, przykryć ją folią aluminiową.

Podawać jeszcze ciepłą, obficie oprószoną cukrem pudrem.  

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje