Reklama

Reklama

Stroganow

Gdyby zrobić ranking na najbardziej rozpoznawalne rosyjskie danie jednogarnkowe to bezapelacyjnie wygrałby stroganow. Ważne, żeby zrobić go na dobrej jakości mięsie - polędwicy wołowej albo rozbefie wołowym - mówi Ewa Wachowicz w programie "Ewa gotuje".

Składniki

  • ½ kg rostbefu
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 cebule
  • 300 g pieczarek
  • ½ l wywaru wołowego
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki ostrej
  • sól

Składniki do podania

  • gęsta śmietana
  • słodka papryka mielona

Stroganow - przygotowanie

Mięso pokroić w paski. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła klarowanego. Wrzucić pokrojone w piórka cebule. Gdy się zeszklą, dodać obrane i pokrojone w plastry pieczarki.

Reklama

Na drugiej patelni roztopić łyżkę masła i usmażyć wołowinę. Połączyć z cebulą i pieczarkami. Zalać wywarem (można też "wymyć smak" z patelni). Przyprawić solą i papryką. Dodać przecier pomidorowy. Przykryć i dusić do miękkości.

Na talerzu udekorować kleksem gęstej śmietany. Posypać słodką papryką. Podawać z paluchami drożdżowymi oraz kiszonymi ogórkami.

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Stroganow krok po kroku - zobacz film:

Zobacz także inne przepisy Ewy Wachowicz:

Paluchy drożdżowe

Sznycel w bułce

Fasolka po bretońsku


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje