Reklama

Reklama

Stek z pieczarkami

Aby przygotować idealny stek, trzymaj się tej zasady: befsztyk z polędwicy o grubości 2,5 cm smaży się: 3-4 min - aby był mocno krwisty, 4-5 min - krwisty, 5-6 min średnio wysmażony, 6-7 min - wysmażony. Nie przewracaj mięsa widelcem, bo nakłute wypuści soki i będzie suche.

Składniki

  • 500 g polędwicy wołowej
  • 200 g małych pieczarek
  • 2 cebule
  • garść mieszanki sałat
  • 6 ziemniaków
  • 1 jabłko
  • 1 szklanka obranej i pokrojonej dyni
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kurkuma
  • brązowy cukier
  • olej
  • ocet balsamiczny

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Wyjmij polędwicę z lodówki na godzinę przed przygotowywaniem. Umyj i osusz. 

2. Ziemniaki obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż w garnku do gotowania na parze. Po 10 minutach dodaj dynię i obrane oraz oczyszczone z gniazda nasiennego jabłko. Wszystko ugotuj do miękkości. Jeszcze ciepłe zmiksuj na purée. Dopraw do smaku gałką muszkatołową, solą i kurkumą. 

3. Obierz pieczarki i cebule. Pokrój w plasterki, oprósz solą, pieprzem i brązowym cukrem, podsmaż na złoto. 

4. Na drugiej patelni rozgrzej małą porcję oleju. Połóż polędwicę i smaż przez 3-4 minuty. Następnie, przy użyciu szczypiec lub drewnianej łopatki, przewróć na drugą stronę. Smaż jeszcze przez trzy minuty. 5. Gotowy stek oprósz solą i pieprzem. Odczekaj chwilę i pokrój. Sałaty umyj i porwij na małe kawałki, a następnie skrop octem balsamicznym. Podawaj stek z purée, pieczarkami z cebulką i sałatą.


Zobacz także:


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje