Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Śródziemnomorskie kieszonki z wołowiny

Przeżyj niezwykłe Święta przy stole zastawionym wyjątkowymi potrawami.


Składniki

  • 4x200g polędwicy wołowej
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • 10 pokrojonych, suszonych pomidorów
  • 50g sera feta
  • pesto z bazylii
  • 400g ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Reklama

1. Rozgrzej piekarnik do 200°C.

2. Ułóż polędwiczki na płaskiej powierzchni i przy użyciu ostrego noża natnij je wzdłuż tak, by powstała kieszonka.

3. Zmiksuj pomidory z fetą, podziel na 4 porcje i wsadź do kieszonek.

4. Natrzyj mięso oliwą, solą i pieprzem, podsmaż z każdej strony.

5. Ułóż ciasto francuskie na chłodnej powierzchni.

6. Podziel na 4 równe porcje.

7. Rozwałkuj każdy kawałek tak, by zmieściło się do niego mięso.

8. Rozsmaruj pesto na powierzchni ciasta tak, by przy każdej krawędzi zostało po 1 cm.

9. Ułóż mięso na cieście i porządnie zawiń.

10. Rozbełtaj na spodeczku jajko i przy użyciu pędzelka nasmaruj ciasto. Na górze każdego kawałka zrób 2 małe nacięcia, by para miała którędy uciekać.

11. Ułóż ciasto na blasze do pieczenia tak, by łączenie ciasta było na dole a nacięcia na górze. Piecz przez 30 - 35 minut, aż ciasto się zarumieni.

Podawaj na talerzu z wybraną przez ciebie sałatką.

 Przepis: Reza

Od listopada na kanale Polsat Food Network Jenny i Reza odkrywają talenty swoich uczniów w "Bajecznej akademii kulinarnej Jenny i Rezy". Ta para mistrzów kuchni potrafi wyzwolić entuzjazm do jedzenia nawet u najsłabszych kucharzy. Zaczynając od podstaw gotowania i docierając do zawiłości przepisów kuchni śródziemnomorskiej i azjatyckiej, uczestnicy programu przygotowują wyśmienite uczty pod uważnym okiem słynnych gospodarzy i w atmosferze doskonałej zabawy.

 Kiedy nadchodzą Święta i Nowy Rok, Jenny i Reza mają pole do popisu, stawiając przed swoimi uczniami prawdziwe wyzwania. Choć potrawy, jakie przygotowują, są wyrafinowane, z Jenny i Rezą stają się bajecznie proste.

 Zapraszamy do świątecznego stołu Jenny Morris i Rezy Mahammada. Oto przepisy na świąteczne i noworoczne przysmaki, wprost z "Bajecznej akademii kulinarnej".

 "Bajeczna akademia kulinarna Jenny i Rezy"

Od poniedziałku do piątku o 17:30 na Polsat Food Network

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje