Reklama

Reklama

Sprawdzony sposób na kiszenie ogórków

Domowe, ekologiczne i przede wszystkim zdrowe. Wbrew pozorom kiszenie ogórków wcale nie jest tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Dziś zdradzamy kilka sekretów, dzięki którym twoje przetwory zawsze się udadzą.

Ogórki możemy umieścić w słoikach wielokrotnego użytku. Mogą być tradycyjne lub typu "weck" (z gumkami). Przed użyciem należy je wyparzyć oraz dokładnie wysuszyć.

Reklama

Wielkość słoików zależy od własnych potrzeb. Mogą być  litrowe, dwulitrowe, a nawet większe.

Jakie ogórki wybrać?

Wybierz ogórki średniej wielkości lub małe. Nie należy wybierać większych, gdyż posiadają one nasiona, które po ukiszeniu staną się miękkie.

Warzywa powinny być sprężyste i twarde, o prostym kształcie, który ułatwi umieszczanie ich w słoiku. Najlepsze są ogórki z własnego ogródka lub te ekologiczne, od znajomego rolnika. Warto mieć pewność, że nie zawierają chemii. 

Jak zrobić zalewę?

Podstawą jest zalewa. Wystarczy ciepła woda, sól (1 łyżka na 1 litr wody) oraz przyprawy. Pamiętaj, że ogórki powinny być w całości przykryte.

Jak długo czekać?

Jeśli chcesz uzyskać ogórki małosolne, wystarczy, że odczekasz 2-3 dni, a będą one nadawać się do spożycia. Na kiszone trzeba zaczekać ok. 2-3 tygodnie.

Składniki

  • 1kg ogórków
  • Liście laurowe
  • 1l wody
  • łyżka soli (najlepiej kamiennej)
  • korzeń chrzanu
  • kilka ząbków czosnku
  • koper z kwiatostanami

1. Ogórki dokładnie umyć i pozostawić w zimnej wodzie na ok. 30 minut.

2. Do wyparzonych wcześniej słoików włóż ogórki. Ważne, aby umieścić je dość ciasno.

3. W luki pomiędzy ogórkami umieść korzeń chrzanu, czosnek, koper oraz liście laurowe. Dodatkowa ilość przypraw sprawi, że ogórki nie będą szybko ulegać procesowi pleśnienia.

4. Zalej je ciepłą wodą z solą. Pamiętaj, że powinna ona zakrywać je w całości.

5. Ogórki kiszone nie wymagają pasteryzacji, dlatego zakręć słoiki oraz pozostaw do ostygnięcia.

6. Przez pierwsze kilka dni, gdy proces kiszenia jest najbardziej intensywny, pozostaw słoiki w temperaturze pokojowej. W tym czasie może pojawić się piana, a słoiki same szczelnie się zamkną.

7. Po kilku dniach przenieś przetwory w chłodne miejsce tak, aby zapobiec szybszemu procesowi kwaszenia.

Zobacz także: 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje