Reklama

Sposoby na jajka

Czasem lubią sprawiać kłopoty nawet doświadczonej gospodyni. Ale są na nie sposoby.

Jaja nie popękają podczas gotowania, jeśli dodasz do wody trochę octu albo lekko nakłujesz szpilką szerszą, spodnią ich stronę.

Pęknięte już jajko możesz gotować na dwa sposoby: albo przed włożeniem do wody owiń je folią aluminiową, albo połóż jajo w sicie i trzymaj przez minutę nad parą, a wtedy białko z wierzchu zetnie się i nie wypłynie podczas gotowania.

Z kolei surowe żółtko, które nie jest ci chwilowo potrzebne, zachowa świeżość, jeśli polejesz je z wierzchu olejem albo wodą i schowasz do lodówki.

Reklama

Pokutuje opinia, że spożywanie dużej liczby jajek jest szkodliwe. A tak naprawdę w nich znajduje się wszystko, co zdrowe! Cholesterol zawarty w jajku nie jest szkodliwy - a wręcz niezbędny przy tworzeniu hormonów płciowych, witaminy D i kwasów żółciowych. Jajka są źródłem białka, które wspomaga odchudzanie, i zawierają wszystkie witaminy prócz C.

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy