Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sposób na pulchne ciasto drożdżowe z marcepanem

To połączenie zachwyci łasuchów. Jeżeli chcemy, żeby nasze ciasto było wyjątkowo pulchne, zastąpmy masło smalcem. To sprawdzona metoda cukierników.

Czas przyrządzenia: 60
Składniki dla: 16

Składniki

  • 140 g masła
  • 4 i 1/2 łyżki cukru
  • 100 ml mleka
  • 300 g mąki
  • 2 jaja
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 21 g drożdży
  • 100 g masy marcepanowej
  • jabłko
  • 3–4 łyżki płatków migdałowych
  • szczypta soli

Przygotowanie

100 g masła rozpuszczamy i studzimy. Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy rozkruszone drożdże z 1 i 1/2 łyżki cukru, mieszamy. 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy mleko z drożdżami, jajo, cukier waniliowy, szczyptę soli, rozpuszczone masło, wyrabiamy. Z ciasta formujemy kulę, którą zostawiamy w misce. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia na 40 minut.

Jabłko obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazda nasienne, ścieramy na tarce o małych oczkach. 40 g masła roztapiamy, studzimy, dodajemy do masy marcepanowej razem z jabłkiem i wyrabiamy na jednolitą masę. 

Ciasto dzielimy na pół, rozwałkowujemy i wycinamy 8 trójkątów. Na każdy wykładamy porcję masy marcepanowej, zwijamy w rogal i przekładamy na blachę. Smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy migdałami. Pieczemy 10 minut w 200ºC. 

Z pozostałej części ciasta formujemy kolejne rogale i pieczemy. Ciastka studzimy na kratce i każde posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz także:

Dowiedz się więcej na temat: ciasto | drożdżowe bułki | Styl.pl | marcepan | pieczenie

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje