Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sposób na kapustę

Warto ją jadać jak najczęściej - ma mnóstwo składników odżywczych a mało kalorii.

Kapusta, zwłaszcza ta najbardziej popularna, biała, znajduje sporo zastosowań w medycynie naturalnej. Pijąc sok ze świeżej kapusty można wzmocnić organizm. Szklanka albo dwie napoju dziennie łagodzą dolegliwości związane z owrzodzeniem żołądka i dwunastnicy, zalecane są także przy uporczywych migrenach, bólach reumatycznych, zapaleniu pęcherzyka żółciowego, czyrakach i obrzękach, a także chorobach dziąseł i... młodzieńczym trądziku.

Reklama

Najlepiej kapustę (tak jak i inne warzywa) zjadać surową, bo gotowanie pozbawia ją sporej części witaminy C. Warto wiedzieć, że wyjątkowe walory odżywcze ma kapusta kiszona.

Kapuściane zawijanki z ryżem

Składniki: 10 liści kapusty włoskiej, szklanka ryżu, 2,5 szklanki wywaru, 2 marchewki, cebula, 2 łyżki masła, tymianek, sól, pieprz, 2 jajka, kilka gałązek tymianku, kostka rosołowa, łyżka masła, łyżka mąki, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, liść pora.

Przygotowanie: Na rozgrzanym maśle zeszklij cebulę, dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę. Wsyp ryż. Całość chwilę smaż i zalej 2,5 szklankami wywaru. Mieszając, gotuj tak długo, aż ryż wchłonie całą wodę. Odstaw do ostudzenia. Następnie połącz z jajkami i posiekanym tymiankiem, dopraw solą i pieprzem. Liście kapusty sparz we wrzątku i wykrój grubsze nerwy. Na liściach ułóż porcje ryżu i dobrze zawiń. Paczuszki najlepiej związać sparzonym liściem pora pociętym na długie paski. Gotowe poduszeczki ułóż w garnku, zalej osolonym wrzątkiem (do pokrycia powierzchni), gotuj pod przykryciem ok. 20 min. Do rondla wlej 0,5 l wody, dodaj kostkę rosołową i zagotuj, po tym czasie dodaj koncentrat pomidorowy. Z masła i mąki należy przyrządzić zasmażkę, którą trzeba zaciągnąć sos. Gotowe poduszeczki serwuj z przygotowanym sosem pomidorowym.

Pudding z kapusty

Składniki: cebula, por, 70 dag białej kapusty, 10 dag bułki tartej, 200 ml słodkiej śmietanki 30 proc., 5 jajek, sol, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki masła, pęczek kopru.

Przygotowanie: Cebulę pokroić w kostkę, kapustę poszatkować,z pora zostawić 3 najładniejsze liście i je zblanszować, a resztę pokroić w dużą kostkę . Koper posiekać, zostawiając kilka gałązek do dekoracji. Na maśle zeszklić cebulę, dodać kapustę i kostkę pora, przesmażyć chwile i dodać śmietanę, przyprawić trochę solą i pieprzem gotować do miękkości kapusty. Po przestudzeniu dodać bułkę tartą, jajka, koper i doprawić gałką muszkatolową i ewentualnie solą i pieprzem. Długą, wąską formę wyłożyć folią spożywczą, a następnie zblanszowanymi liścmi pora, masę wyłożyć do formy, zawinąć końcowki pora i folii. Formę wlożyć do blaszki, wlać wodę do jednej trzeciej wysokości i piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 30 min.

Żeberka w kapuście

Składniki: 60 dag kiszonej kapusty, 3 cebule, 1 kg żeberek, olej do smażenia, 2 łyżki sosu sojowego, sól, łyżeczka mielonej papryki, po szczypcie majeranku, pieprzu i mielonego jałowca, oliwa, ziele angielskie, 2 liście laurowe.

Przygotowanie: Żeberka pokrój na porcje. Wymieszaj sos sojowy, oliwę, paprykę mieloną, pieprz, jałowiec i majeranek. Powstałą pastą natrzyj żeberka i odstaw na 15 minut. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż żeberka z obu stron, przełóż do rondla. Dołóż pokrojoną w piórka cebulę, ziele angielskie i liście laurowe. Zalej gotowaną wodą i duś godzinę. Kapustę kiszoną zalej wodą i gotuj ok. 30 minut. Do kapusty dodaj wcześniej przygotowane żeberka z sosem i duś jeszcze 30 minut (kapusta ma mieć gęstość bigosu). Danie serwujemy, kładąc kapustę na spód, a na wierzchu żeberka.

Na żywo 42/2011

Dowiedz się więcej na temat: kapusta

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje