Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Spanakopita, czyli placek ze szpinakiem

Składniki

  • 800 g świeżego szpinaku  300 g mielonej wołowiny  1 duża cebula  200 g sera feta
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 jajka
  • 4 płaty ciasta filo
  • 1/4 kostki masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • biały sezam

1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj mięso i smaż około 10 minut, a następnie umyty szpinak. Smaż jeszcze 5 minut, aż liście całkowicie zmiękną. Lekko ostudź, po czym dodaj natkę, koperek, jajka oraz pokruszoną fetę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

Reklama

2. Posmaruj masłem formę 20x26 cm. Przekrój płaty ciasta na pół. Kładź jeden na drugim, smarując je  masłem i farszem. Ostatni płat posmaruj tylko masłem i posyp sezamem.

3. Tak przygotowaną spanakopitę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz około 40 minut, aż nabierze złotego koloru.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje