Reklama

Spanakopita, czyli placek ze szpinakiem

Składniki

  • 800 g świeżego szpinaku  300 g mielonej wołowiny  1 duża cebula  200 g sera feta
  • 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 3 jajka
  • 4 płaty ciasta filo
  • 1/4 kostki masła
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • biały sezam

1. Na rozgrzanej oliwie podsmaż posiekaną cebulę. Dodaj mięso i smaż około 10 minut, a następnie umyty szpinak. Smaż jeszcze 5 minut, aż liście całkowicie zmiękną. Lekko ostudź, po czym dodaj natkę, koperek, jajka oraz pokruszoną fetę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. 

2. Posmaruj masłem formę 20x26 cm. Przekrój płaty ciasta na pół. Kładź jeden na drugim, smarując je  masłem i farszem. Ostatni płat posmaruj tylko masłem i posyp sezamem.

3. Tak przygotowaną spanakopitę wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni C. Piecz około 40 minut, aż nabierze złotego koloru.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy