Przejdź na stronę główną Interia.pl

Spaghetti ze smażonymi szparagami

I kurczakiem w serowej skorupce.

Składniki

  • 500 g białych i zielonych szparagów
  • sól
  • pieprz
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 400 g filetów z kurczaka
  • 75 g drobno startego parmezanu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 250 g makaronu spaghetti
  • 6 łyżek oleju
  • trybula do dekoracji

1. Szparagi oczyść, białe obierz, od wszystkich odetnij zdrewniałe końce. Pokrój w ukośne kawałki. Pomidorki przekrój na pół. Filet z kurczaka pokrój w plastry, oprósz solą i pieprzem.

Reklama

2. Jajko wbij na talerz, wymieszaj z 3 łyżkami zimnej wody. Kawałki mięsa panieruj najpierw w jajku, a potem w parmezanie wymieszanym z bułką tartą. Na patelni rozgrzej połowę oleju. Włóż mięso i smaż 8 minut, czasem obracając.

3. Makaron ugotuj w posolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej resztę oleju, włóż szparagi. Smaż 6 minut. Pod koniec dołóż pomidorki. Przypraw solą i pieprzem.

4. Makaron odcedź, wymieszaj ze szparagami i pomidorkami. Rozłóż na talerze. Na każdej porcji połóż sznycelki z kurczaka. Udekoruj trybulą.

Wiosenne zupy

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje