Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Spaghetti z pieczarkami i porem

Zamiast mielonego mięsa można do potrawy użyć filetu z indyka, pokrojonego w niedużą kostkę. Przed usmażeniem mięso warto oprószyć lekko pszenną mąką i słodką papryką.

Składniki

  • 40 dag pieczarek
  • 2 duże pory
  • 40 dag spaghetti
  • 30 dag mielonego mięsa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Pory dobrze umyć (zwłaszcza między warstwami liści), przeciąć wzdłuż na połowę, pokroić w półpierścionki. 

2. Pieczarki oczyścić, ewentualnie obrać, opłukać, przekroić na pół. 

3. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić na sicie. 

4. Olej rozgrzać na patelni, włożyć mielone mięso, rozdrobnić widelcem, smażyć 10 minut, co jakiś czas mieszając. Przełożyć do miski. 

5. Na patelnię włożyć grzyby, smażyć na średnim ogniu 5 minut. Dodać pory, smażyć następne 5 minut. Wymieszać z koncentratem pomidorowym, wlać bulion. Dodać usmażone mięso, dusić, mieszając, na małym ogniu 5 minut. Doprawić solą, pieprzem i oregano. 

6. Do mięsa z sosem włożyć makaron, wymieszać, podawać gorące.

Zobacz także:



Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje