Reklama

Reklama

Spaghetti z kurkami w sosie śmietanowym

Szlachetnego smaku świeżych leśnych grzybów z niczym nie da się porównać! Polecamy prosty przepis na makaron z wyśmienitym sosem kurkowym.

Składniki

  • 20 dag makaronu spaghetti
  • 20 dag kurek
  • 1 szklanka śmietany 18 proc.
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Kurki oczyścić, dobrze wypłukać, osuszyć na ręczniku papierowym. 

2. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Masło rozgrzać na patelni, wrzucić cebulę, zeszklić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dodać do cebuli razem z kurkami. Smażyć do momentu odparowania wody z grzybów. 

3. Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzić, trzymać w cieple. 

4. Zawartość patelni zalać śmietaną, dusić 5 minut. Doprawić szczyptą startej gałki muszkatołowej, solą i świeżo zmielonym pieprzem. 

5. Makaron wymieszać z gotowym sosem i posiekaną natką pietruszki. Na talerzach posypać startym parmezanem.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje