Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Spaghetti z cukinią i pesto

Cukinia ma delikatny smak, który można doskonale wzbogacić różnorodnymi dodatkami. Jest smaczna i niskokaloryczna!

Składniki

  • opakowanie makaronu spaghetti
  • słoiczek zielonego pesto
  • 2 cukinie
  • 10 dag liści świeżego szpinaku
  • sól i pieprz
  • oliwa
  • garść liści roszponki
  • 2 łyżki drobno startego parmezanu

Sposób przygotowania:

1. Makaron ugotuj w osolonym wrzątku zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedź. 

2. Cukinie wyszoruj (nie obieraj) i pokrój w talarki o grubości ok. 2 cm. Oprósz je solą i odstaw na kwadrans. Po tym czasie za pomocą papieru kuchennego dokładnie odciśnij sok. 

3. Patelnię grillową posmaruj oliwą i wrzuć cukinię. Podsmaż ją z obu stron na złoto. 

4. Liście szpinaku przebierz i przepłucz pod bieżącą wodą. Następnie umieść je na sicie i zalej wrzątkiem. 

5. Do rondla z grubym dnem przelej pesto. Podgrzej chwilkę, po czym dołóż makaron i wymieszaj. 

6. Rozłóż zielone spaghetti na talerze. Umieść na nich podsmażoną cukinię i zblanszowane liście szpinaku. Skrop całość oliwą i oprósz świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Na koniec posyp danie startym parmezanem i udekoruj listkami roszponki.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje