Przejdź na stronę główną Interia.pl

Spaghetti z anchois, pietruszką i czosnkową bułką tartą

​To proste danie na bazie makaronu jest hołdem, który składam mojej włoskiej babci o sycylijskim sercu. Całość opiera się na świeżych pomidorach, bo to właśnie one nadają daniu smak i aromat. Jeśli nigdzie nie możesz dostać białych anchois, zamień je na hiszpańskie lub włoskie odpowiedniki.

Składniki dla: 4

Składniki na czosnkową bułkę tartą

  • 80 g masła
  • 2 ½ łyżki oliwy extra virgin
  • 2 drobno posiekane ząbki czosnku
  • ½ szklanki (35 g) świeżej bułki
  • tartej
  • sól w płatkach

Składniki

  • 200 ml oliwy extra virgin
  • 8 pokrojonych w cienkie plasterki szalotek
  • 4 pokrojone w cienkie plasterki ząbki czosnku
  • 120 g białych anchois
  • 6 dojrzałych pomidorów na gałązce
  • 500 g makaronu spaghetti
  • duża garść grubo posiekanej natki pietruszki
  • drobno starta skórka z 1 cytryny

Wlej oliwę na patelnię, rozgrzej ją na średnim ogniu, a następnie wrzuć szalotkę i obsmażaj, aż się zeszkli. Dodaj czosnek i anchois. Smaż przez kolejne 2 minuty lub do momentu, gdy fileciki rozpuszczą się w oliwie. Wówczas wyciśnij miąższ z pomidorów, dorzuć go na patelnię i smaż przez 3-4 minuty. 

Gotuj makaron w osolonej wodzie przez 3-5 minut lub aż będzie al dente. 

W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzej oliwę z masłem i poczekaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj czosnek oraz bułkę tartą i mieszaj, aż stanie się złota i chrupiąca. Dopraw solą. 

Odcedź makaron, dodaj go do sosu i porządnie wymieszaj. Dodaj natkę pietruszki i wszystko ponownie wymieszaj, a następnie posyp skórką z cytryny i czosnkową bułką tartą. Podawaj bezpośrednio po przyrządzeniu.

Przepis pochodzi z książki George Calombarisa, "Kuchnia grecka", wydawnictwo Pascal.

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje