Reklama

Reklama

Spaghetti alla puttanesca

Makaron puttanesca to neapolitańska potrawa na bazie oliwek, kaparów, czosnku i anchois. Jest prosta w przygotowania i wyjątkowo aromatyczna.

Składniki

  • 20 dag makaronu spaghetti
  • 4 filety anchois
  • 40 dag pomidorków cherry
  • 1/3 szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • 1 czubata łyżka kaparów
  • 1/3 łyżeczki płatków chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. W dużym garnku zagotować wodę, posolić, włożyć makaron, ugotować al dente według instrukcji na opakowaniu. W średnim garnku na oliwie delikatnie poddusić obrany i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Dodać posiekane filety anchois i smażyć, mieszając przez 2 minuty. 

2. Oliwki odcedzić, dodać do usmażonego czosnku z filetami anchois, smażyć 2 minuty. Dodać odcedzone kapary i, mieszając, podgrzewać 4 minuty. Oliwki można lekko rozgnieść. Dosypać płatki chili oraz oregano i jeszcze przez 2 minuty podsmażać. 

3. Pomidorki cherry umyć, włożyć do sosu, podlać łyżką wody z makaronu, doprawić pieprzem (nie solić, anchois są bardzo słone), dusić 10 minut. Włożyć odcedzone spaghetti, trzymać pod uchyloną przykrywką przez 2-3 minuty. Wyłożyć na talerze. Natkę pietruszki opłukać, posiekać, posypać nią potrawę.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje