Reklama

Reklama

Spaghetti al ragù

Sprawdź, jaki potencjał tkwi w tym delikatnym mięsie mielonym. To danie rozpływa się w ustach!

Składniki

  • 40 dag makaronu spaghetti
  • 40 dag łopatki wieprzowej
  • 1 papryka żółta
  • 1 papryka czerwona
  • 30 dag pomidorów koktajlowych
  • 2 cebule czerwone
  • 1 szklanka śmietany 22 proc.
  • 1/2 szklanki bulionu warzywnego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 gałązki bazylii
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Papryki umyć, przepołowić, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Rozgrzać na patelni łyżkę oliwy, wrzucić paprykę, smażyć 5 minut. Podlać bulionem, dusić 2 minuty. Na łyżce oliwy usmażyć całe pomidorki. 

2. Mięso zmielić. Cebule obrać, jedną pokroić w kostkę, drugą w półkrążki. Pokrojoną w kostkę podsmażyć na łyżce oliwy. Dodać mięso, smażyć do zrumienienia. Doprawić. Dodać koncentrat i śmietanę, wymieszać, odstawić. 

3. Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić, włożyć do mięsa, podgrzać, wyłożyć na półmisek. Na wierzchu ułożyć usmażone pomidory i paprykę. Udekorować pokrojoną cebulą i liśćmi bazylii.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje