Reklama

Sorbet z kiwi. Zastrzyk witamin

Warto wiedzieć, że kiwi wspomaga pracę układu trawiennego. Ma w sobie rożne frakcje błonnika, które pomagają m.in. walczyć z nadwagą. Dlatego proponowany przepis jest idealny dla osób dbających o prawidłową wagę.

Składniki dla: 6

Składniki

  • 1 kg dojrzałych owoców kiwi
  • 1 cytryna
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej

Wodę zagotować, wsypać cukier, rozpuścić, syrop wystudzić. Cytrynę wyszorować, sparzyć, osuszyć. Skórkę otrzeć, sok wycisnąć, pestki usunąć. 

Kiwi umyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Zmiksować z sokiem i skórką z cytryny, połączyć z syropem cukrowym. Mus przelać do szklanego naczynia, z wierzchu szczelnie przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na całą noc. Schłodzony mus przełożyć do maszyny do lodów i postępować zgodnie z zaleceniami producenta urządzenia. Gotowy sorbet przełożyć do plastikowego pojemnika ze szczelną pokrywą albo do specjalnych pojemniczków na lody, włożyć na kilka godzin do zamrażarki. 

Jeśli nie posiadasz maszyny do lodów, schłodzony mus jeszcze raz zmiksować, przełożyć do pojemnika, wstawić do zamrażarki na kilka godzin. Co 30 minut wyjmować, krótko miksować i mrozić na nowo. Dzięki temu sorbet będzie puszysty i pozbawiony kryształków lodu.  

Zobacz także: 

Reklama
Twoje Imperium
Dowiedz się więcej na temat: sorbet
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy