Reklama

Soljanka z cytryną

Co jadają nasi wschodni sąsiedzi? Tak jak my, uwielbiają różnego rodzaju pierogi. Na ich stołach często gości zupa soljanka, kotlety i placki. Na ulicach zaś można kupić buchty z różnym nadzieniem.

Składniki

  • 150 g rostbefu wołowego
  • 150 g karkówki
  • 2 cebule
  • 100 g pokrojonej wędzonki
  • 2 duże, dojrzałe pomidory
  • 3 ogórki kiszone
  • 4 ząbki czosnku
  • kilka czarnych oliwek
  • 1 cytryna
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 szklanki śmietany 18 proc.
  • olej do smażenia
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • natka pietruszki do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Pokrój mięso i posiekaj cebulę. Podsmaż je na oleju. Dodaj wędzonkę i po około 5 min zalej 2 litrami wody. Gotuj przez około 20 minut. 

2. Na połowie masła podsmaż pokrojone pomidory i posiekany czosnek. Dodaj koncentrat, oliwki, ocet winny, sól i pieprz. Gotuj 15 minut. 

3. Ogórki pokrój. Podsmaż na pozostałym maśle razem z plastrami cebuli. Przełóż je do zupy i na koniec zabiel ją śmietaną. Udekoruj natką. 

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy