Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Sola na szpinaku pod beszamelem

Pyszne danie w 45 minut.

Składniki:

Reklama

600 g filetów z soli (4 filety po 150 g)
250 g szpinaku (świeżego lub mrożonego)
ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
oliwa do formy
sól, pieprz

Sos beszamelowy:

2 łyżki mąki
2 łyżki masła
250 ml mleka

Świeży szpinak umyj i wrzuć na minutę do wrzątku, a następnie odcedź.
Mrożony szpinak rozmroź i osącz na sitku. Szpinak przypraw szczyptą gałki muszkatołowej, solą, pieprzem i czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Rozłóż na dnie wysmarowanej oliwą formy do zapiekania. Na szpinaku ułóż umyte i osuszone filety z soli.
Przygotuj sos: Na patelni rozpuść masło, oprósz je mąką i zrób zasmażkę.
Wlej mleko i przypraw według uznania. Gotuj, mieszając, około 5 minut, aż sos zgęstnieje.
Rybę polej sosem i wstaw na 30 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C.
Podawaj z ryżem lub białym pieczywem.


Czas przygotowania 45 minut

Przepis dla 4 osób

Przepis pochodzi z książki "Potrawy z ryb"

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje