Reklama

Sok z kiszonych buraków

Warto codziennie wypijać pół szklanki takiego soku. Dodaje on energii i siły, wzmacnia kondycję fizyczną, wspiera odporność organizmu. Poprawia także trawienie. Buraki kiszone można wykorzystać do sałatek.

Składniki

  • kilogram buraków
  • 5 ząbków czosnku (może być cała główka) obranych i pokrojonych na pół
  • 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2-3 duże liście laurowe
  • 1 łyżka soli na 1 litr wody

Sposób przygotowania:

1. Buraki umyj, cienko obierz i pokrój w grube plastry. 

2. Układaj je w garnku, słoju lub tzw. kamionce. 

3. Wodę wymieszaj z solą. 

4. Solanką zalej buraki tak, by były dokładnie przykryte. Jeśli wypływają na powierzchnię to trzeba je docisnąć (np. ceramicznym talerzykiem). 

5. Naczynie szczelnie zakryj gazą (zawiąż ją sznurkiem albo przytrzymaj gumką) lub kamionkową pokrywką i odstaw w ciepłe miejsce na 5-7 dni. Czas kiszenia zależy od temperatury (im jest cieplej tym szybciej). 

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy