Reklama

Soczysta gemista

Gemista to grecka potrawa z wydrążonych, faszerowanych i pieczonych warzyw. Ta kolorowa potrawa smakuje wybornie, gdy za oknem panuje jesienna szaruga!

Składniki

  • 4 papryki
  • 100 g długoziarnistego ryżu
  • półtorej puszki pomidorów krojonych
  • po 4 łyżki siekanej mięty i natki pietruszki
  • 10 czarnych oliwek drylowanych
  • po 4 łyżki rodzynek i orzeszków piniowych
  • mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Papryki myjemy, ścinamy czubki, usuwamy nasiona i ustawiamy w naczyniu żaroodpornym otworami do góry. Ryż mieszamy z puszką pomidorów, posiekaną cebulą, miętą, natką, oliwkami, rodzynkami, orzeszkami oraz trzema łyżkami oliwy. Farszem napełniamy papryki i nakrywamy odciętymi czubkami. Pozostałe pomidory mieszamy z resztą oliwy, koncentratem i 100 ml wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos wylewamy między papryki, tak by przykrył dno. 

2. Nakrywamy papryki folią aluminiową i pieczemy w 180°C ok. 90 minut (w połowie pieczenia usuwamy folię). Przed wyjęciem sprawdzamy, czy ryż jest miękki (ew. zostawiamy w wyłączonym piekarniku, by doszedł). Danie podajemy przestudzone.

Reklama

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy