Reklama

Reklama

Śniadaniowa chałka prosto z pieca

Pieczenie chleba to nasze nowe, narodowe hobby. Namawiamy was na domową chałkę i podpowiadamy, z czym najlepiej smakuje!

Składniki na chałkę

  • 70 g masła
  • 30 g świeżych drożdży
  • 350 ml letniego mleka
  • 50 g drobnego cukru
  • 550 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko

Składniki na waniliową ricottę

  • 200 g sera ricotta
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki śmietanki

Składniki do dekoracji

  • 2 gruszki
  • kilka borówek amerykańskich
  • kilka malin lub truskawek
  • 2 łyżki dowolnych orzechów/migdałów

Sposób przygotowania:

Reklama

Przygotuj chałkę: 1. Drożdże wraz z cukrem i 1 łyżką mąki rozpuść w mleku, odstaw na 15 minut. Dodaj masło, sól i stopniowo resztę mąki. Wyrabiaj ciasto aż będzie gładkie. 

2. Przełóż je do miski wysmarowanej olejem i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce, by wyrosło. Podziel ciasto na trzy części i zapleć warkocz, a końcówki podwiń pod spód. Zaplecioną chałkę przykryj lnianą ściereczką do wyrośnięcia na dodatkowe 40 minut. 

3. Posmaruj ciasto rozmąconym jajkiem, możesz je posypać sezamem albo kruszonką. Piecz w temp. 180 stopni C przez ok. 20-30 minut, do zarumienienia.

Przygotuj serek i owoce: 1. Ricottę połącz ze śmietanką i ekstraktem waniliowym. Gruszki pokrój na kawałki i usmaż na 1 łyżce masła. 

2. Orzechy posiekaj i upraż na suchej, gorącej patelni. Chałkę pokrój na kromki, posmaruj pasta twarogową, udekoruj plastrami gruszki, borówkami i malinami, posyp orzeszkami.

Zobacz także:

Show

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje