Reklama

Śniadanie zjedz królewskie!

Omlet z serem i warzywami

Składniki

  • 7-8 jaj
  • 10 pieczarek
  • 3 cebule dymki ze szczypiorem
  • 2 pomidory
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 10 dag startego żółtego sera (np. edamski)
  • 3 liście sałaty
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

1. Pieczarki oczyścić,  dobrze wypłukać, nóżki odciąć, posiekać, kapelusze pokroić w plasterki. Dymki opłukać, białą część pokroić w pierścienie, szczypior posiekać. Pomidory umyć, pokroić na nieduże kawałki. Boczek pokroić w niewielką kostkę.

2. Patelnię dobrze rozgrzać. Wrzucić boczek, usmażyć, by powstały chrupiące skwarki. Dodać pieczarki, zrumienić, włożyć cebulę i pomidory, smażyć na dużym ogniu, by warzywa nie puściły soku. Doprawić solą i pieprzem.

3. Jajka umyć, rozkłócić  z solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, wylać jajka, smażyć, podważając brzegi, by masa spływała na spód. Wierzch posypać serem, nałożyć warzywa, dosmażyć pod przykryciem na małym ogniu. Posypać posiekaną zieleniną, podawać z sałatą.

Reklama


Feta zapiekana pod pierzynką

Składniki

  • 1 opakowanie sera feta
  • 10 dag oliwek
  • 1 papryka
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 2 kromki chleba
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 świeży ogórek
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 4 liście sałaty
  • sól, pieprz

1. Przygotować sos tzatziki: czosnek zmiażdżyć, ogórek zetrzeć na tarce, wymieszać z jogurtem i 1 łyżką oliwy, doprawić, schłodzić.

2. Paprykę umyć, oczyścić z nasion, pokroić w drobną kostkę. Oliwki pociąć jak najdrobniej, z gałązek rozmarynu oberwać igiełki, posiekać, chleb pokruszyć. Składniki wymieszać, doprawić.

3. Fetę odcedzić, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć warzywną posypką, skropić oliwą. Zapiekać 15 minut w temp. 200°C. Podawać na gorąco z sałatą i sosem tzatziki.


Sadzone po meksykańsku

Składniki

  • 8 jajek
  • 1 puszka czerwonej fasoli (ok. 40 dag)
  • 2 puszki pomidorów (lub 80 dag świeżych)
  • 1 pęczek cebuli dymki
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki oleju
  • 3 łyżki sosu chili lub ostrego ajwaru
  • sól, pieprz ziarnisty, ew. tabasco

1. Fasolę przelać z puszki na durszlak, osączyć.

2. Cebulę oczyścić, pokroić w plasterki, rozdzielić je widelcem na pierścienie. Natkę opłukać, osuszyć, posiekać.

3. Rozgrzać olej na dużej patelni. Wrzucić dymkę, zeszklić ją. Wlać pokrojone pomidory z zalewą. Mieszając, dusić 5 minut. Dołożyć fasolę i natkę pietruszki (łyżkę zostawić do dekoracji), dusić jeszcze 2 min. Doprawić chili, solą, tabasco.

4. Jajka umyć, wybijać na patelnię z warzywami, starając się nie przeciąć żółtek. Patelnię przykryć pokrywką, trzymać na małym ogniu około 7 minut.

5. Potrawę podawać na stół w naczyniu, w którym się smażyło, posypać odłożoną natką pietruszki i świeżo zmielonym pieprzem. 

Smażone szparagi z mozzarellą

Składniki

  • 2 pęczki grubych zielonych szparagów
  • 4 kulki mozzarelli
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1 cytryna
  • 7 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku (niekoniecznie)
  • sól, pieprz, płatki chili

1. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, drobno posiekać.

2. Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem, osuszyć, zetrzeć skórkę na tarce o drobnych oczkach. Z połowy wycisnąć sok.

3. Wymieszać pozostałą oliwę, sok i skórkę z cytryny, natkę, ew. dodać roztarty ząbek czosnku. Doprawić solą, pieprzem i chili. Schłodzić.

4. Szparagi umyć, oczyścić, odciąć twarde końcówki, ew. obrać, jeśli są bardzo łykowate. Przekroić wzdłuż na połowy. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Włożyć szparagi, smażyć  4 minuty, przewracając szczypcami. Doprawić solą i pieprzem. Powinny być lekko zrumienione.

5. Na talerzach ułożyć gorące szparagi i mozzarellę, polać sosem z natką pietruszki.


Muffinki z cukinii i bakłażana

Składniki

  • 1 duża cukinia
  • 1 bakłażan
  • 10 dag sera feta
  • 3 jajka
  • 20 dag tłustego białego sera (mielonego)
  • 3 gałązki bazylii
  • 3 gałązki mięty
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • tłuszcz i mąka do formy

1. Cukinię zetrzeć na tarce, bakłażana pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, smażyć 5 minut bakłażana, dodać cukinię, smażyć jeszcze 2 minuty, doprawić, ostudzić.

2. Zioła posiekać, fetę rozkruszyć. Jajka umyć, wybić do miski, rozkłócić.

3. W misce wymieszać fetę, biały ser, zioła, jajka i ostudzone warzywa. Doprawić solą i pieprzem.

4. Formy na muffinki dobrze nasmarować tłuszczem, obsypać mąką. Ciasto nałożyć do 12 muffinek (liczba babeczek zależy od wielkości foremek). Piec 15-20 minut w temp. 200°C. Delikatnie wyjąć z foremek.


Minipizze po bolońsku

Składniki

  • 40 dag gotowego ciasta do pizzy
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 25 dag mielonej wieprzowiny
  • 3 cebule
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 kulki mozzarelli
  • 1/2 pęczka tymianku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

 1. Cebulę pokroić w pierścionki, mozzarellę i pomidory w plastry. Tymianek opłukać, osuszyć, oderwać listki od łodygi, posiekać.

2. Rozgrzać oliwę na patelni, zeszklić cebulę, dodać mięso, smażyć, mieszając 5 min. Doprawić, dodać koncentrat.

3. Z ciasta uformować 8 placków, spłaszczyć, ułożyć na blasze wysypanej mąką, rozsmarować masę mięsną, ułożyć pomidory i ser, posypać tymiankiem. Piec 8-10 minut w temp. 220°C.

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy