Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Śniadanie zjedz królewskie!

Zwłaszcza gdy czeka cię trudny dzień albo... masz wielką ochotę sobie pofolgować!

Omlet z serem i warzywami

Składniki

  • 7-8 jaj
  • 10 pieczarek
  • 3 cebule dymki ze szczypiorem
  • 2 pomidory
  • 5 dag boczku wędzonego
  • 10 dag startego żółtego sera (np. edamski)
  • 3 liście sałaty
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz

1. Pieczarki oczyścić,  dobrze wypłukać, nóżki odciąć, posiekać, kapelusze pokroić w plasterki. Dymki opłukać, białą część pokroić w pierścienie, szczypior posiekać. Pomidory umyć, pokroić na nieduże kawałki. Boczek pokroić w niewielką kostkę.

Reklama

2. Patelnię dobrze rozgrzać. Wrzucić boczek, usmażyć, by powstały chrupiące skwarki. Dodać pieczarki, zrumienić, włożyć cebulę i pomidory, smażyć na dużym ogniu, by warzywa nie puściły soku. Doprawić solą i pieprzem.

3. Jajka umyć, rozkłócić  z solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać masło, wylać jajka, smażyć, podważając brzegi, by masa spływała na spód. Wierzch posypać serem, nałożyć warzywa, dosmażyć pod przykryciem na małym ogniu. Posypać posiekaną zieleniną, podawać z sałatą.


Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje