Reklama

Reklama

Smażony filet z turbota bałtyckiego

Ze smażonymi orzechami włoskimi, borowikami i smażoną kaszą gryczaną

Składniki na 4 porcji:

4 filety z turbota

Reklama

łyżeczka ziaren gorczycy

sól do doprawienia

łyżka posiekanego estragonu

masło do smażenia

2 kieliszki orzechówki

Sos:

garść obranych orzechów

włoskich

2 łyżki masła

6 borowików świeżych lub mrożonych

2 ząbki czosnku

kieliszek jałowcówki lub innej podobnej wódki

sól do doprawienia

pieprz mielony

szklanka ugotowanej na półtwardo kaszy gryczanej

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

2 łyżki masła

Turbota natrzyj utartymi ziarnami gorczycy, posiekanym estragonem i solą. Filety smaż na maśle, a pod koniec podlej orzechówką i podpal. Na suchej patelni upraż orzechy, dodaj masło i posiekane borowiki. Pod koniec dorzuć zmiażdżony czosnek i podlej jałowcówką. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli sos borowikowy jest zbyt suchy, dodaj więcej masła. Na patelni rozpuść masło, dorzuć kaszę i natkę pietruszki.

Smaż, aż kasza wchłonie masło i będzie soczysta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje