Reklama

Reklama

Smażony dorsz z warzywami

Delikatne mięso, rozpływające się w ustach... Bez sensu sobie odmawiać!

Składniki

  • 60 dag polędwicy z dorsza
  • 8 ziemniaków
  • 1 cukinia
  • po 1 papryce czerwonej i żółtej
  • 10 dag wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1/2 cytryny
  • 1 garść kiełków
  • 2 garście roszponki
  • 1 łyżeczka przyprawy do ryb
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Dorsza opłukać, oczyścić z widocznych ości, osuszyć papierowym ręcznikiem, podzielić na porcje. Oprószyć przyprawą do ryb. 

2. Cukinię i papryki umyć, pokroić. Ziemniaki dokładnie wyszorować i bez obierania ugotować w osolonej wodzie, przekroić na połówki. 

3. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć, skwarki zdjąć z patelni. Na tłuszcz wrzucić plasterki czosnku, ziemniaki, cukinię i papryki. Zrumienić, doprawić solą i pieprzem. 

4. Na osobnej dużej patelni rozgrzać olej, położyć rybę, przykryć pokrywką. Nie ruszając, smażyć przez 5-7 minut, ostrożnie zdjąć z patelni. Podawać na sałacie z warzywami. Dekoracyjnie posypać potrawę kiełkami i skwarkami boczku. Skropić cytryną.

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje