Reklama

Reklama

Smażone ziemniaki z warzywami i jajkami sadzonymi

To bardzo pożywne danie, które możesz zrobić na późne śniadanie bądź wczesną kolację.

Składniki

  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 grube plastry boczku
  • cebula
  • papryka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz
  • 4 jajka
  • szczypior

Przygotowanie:

Reklama

Cebulę poszatkuj, ziemniaki obierz i razem z papryką pokrój w kostkę.

Na dużą patelnię, która nadaje się do pieczenia w piekarniku, wlej oliwę z oliwek. Dodaj ziemniaki i boczek. Smaż całość około 15 minut aż ziemniaki zmiękną, a boczek się zarumieni.

Dodaj cebulę, paprykę, wyciśnięty czosnek, sól i pieprz.

Całość smaż na niewielkim ogniu jeszcze przez około 2 minuty.

Używając łyżki, zrób 4 niewielkie wgłębienia. Wbij jajko do każdego dołka, lekko dopraw solą i pieprzem.

Wstaw patelnię do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 7 minut, aż białka będą twarde, a żółtka nadal rzadkie.

Po wyjęciu z piekarnika, udekoruj szczypiorem i natychmiast podawaj.

Zobacz także:

Żurek stryszawski

Creme brulee

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje