Reklama

Smażone śledzie z pomidorkami

Pokropmy sokiem wyciśniętym z cytryny.

Składniki

  • 200 g żółtych i czerwonych pomidorków czereśniowych
  • 200 g filetów śledziowych
  • ząbek czosnku
  • cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 4 kromki ciemnego chleba
  • olej
  • łyżka masła
  • pieprz, sól, cukier

1. Filety śledziowe moczymy w zimnej wodzie co najmniej pół godziny, odcedzamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

2. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a czosnek przepuszczamy przez praskę. Umyte pomidorki czereśniowe przekrawamy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i czosnek, po minucie dodajemy pomidorki, doprawiamy pieprzem, solą i dusimy jeszcze 2-3 minuty.

3. Śledzie obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła z obu stron na jasnozłoty kolor.

4. Kromki chleba podpiekamy w tosterze lub podsmażamy na oleju i przekładamy na talerze. Na każdej kromce układamy filet śledziowy oraz pomidorki z cebulą. Możemy podać z sosem pomidorowym lub jogurtowo-czosnkowym, a także z zieloną sałatą z winegretem lub innymi sezonowymi surówkami. To doskonała przekąska w ciągu dnia lub danie na kolację.

Reklama
Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy