Reklama

Reklama

Smażone cevapcici

Cevapcici zamiast smażyć, można grillować ze wszystkich stron, aż mięso nabierze brązowego koloru. Aby dobrze trzymało się patyczków, należy je namoczyć w zimnej wodzie.

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 2 kajzerki
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek ajwaru
  • 3 łyżki keczupu
  • 1 żółta papryka
  • 80 dag ziemniaków
  • 3 łyżki oleju
  • sól, pieprz, słodka i ostra papryka, kmin rzymski
  • po 1/2 pęczka natki pietruszki i dymki

Sposób przygotowania:

Reklama

1. Ziemniaki umyć, pokroić w ósemki. Rozłożyć na blasze do pieczenia, skropić 1 łyżką oleju, doprawić solą i słodką papryką. Piec 45 min w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C. 

2. Bułki namoczyć w zimnej wodzie. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać (8 listków zostawić w całości). Cebulę posiekać. 

3. Bułki odcisnąć, wymieszać z mięsem, cebulą, natką i jajkiem, dobrze wyrobić, doprawić solą, pieprzem, papryką ostrą i kminem. 

4. Uformować 16 niedużych, owalnych kotlecików i nadziać po dwa na drewniane szpikulce. W 8 z nich (w jeden na każdym szpikulcu) wcisnąć dla ozdoby po 1 listku natki pietruszki. Na patelni rozgrzać pozostały olej i smażyć kotlety przez około 10 minut. 

5. Paprykę umyć, oczyścić z pestek, pokroić na bardzo cienkie paski. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę, dymkę umyć, posiekać. Wymieszać wszystko razem, posolić. 

6. Kotlety podawać z upieczonymi ziemniakami, sosem z ajwaru wymieszanego z keczupem i sałatką z papryki.

Zobacz także:

Twoje Imperium

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje