Reklama

Smażona papryka z dorszem i kaparami

Rybę możesz też upiec w piekarniku. Elegancko rozłóż ją na warzywach, udekoruj ziołami. Zamiast kaparów użyć możesz oliwek.


Składniki dla: 4

Składniki

  • 50 dag fileta z dorsza
  • 4 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1 słoiczek marynowanych kaparów
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 6-8 łyżek oleju
  • gałązki tymianku
  • sól, pieprz, słodka papryka


1. Rybę umyć, osuszyć, poporcjować, skropić sokiem, oprószyć solą i pieprzem, obsypać tymiankiem, przełożyć do miski, owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 30 min, żeby smaki się przegryzły. Rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni. Dorsza smażyć na złoto po ok. 4 minuty z każdej strony.
 2. Papryki umyć, osuszyć, usunąć nasiona, pokroić w paski. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Warzywa wrzucić na rozgrzaną oliwę (2 łyżki), smażyć na małym ogniu ok. 8 min, dodać tymianek, odcedzone kapary, pomidory z zalewą, doprawić (nie solić, kapary są słone!). Ułożyć na warzywach usmażone ryby, podawać.

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy