Przejdź na stronę główną Interia.pl

Smażmy placki

Zwykle jadamy ziemniaczane, ale pyszne są także z dodatkiem cukinii, marchewki i innych warzyw. Świetny pomysł na szybkie, letnie danie.

Placki po węgiersku z mięsnym sosem

Składniki na placki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 cebuli
  • 1 jajko
  • sól
  • olej

Składniki na sos mięsny

  • 600 g łopatki lub szynki
  • 40 g parzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 papryka
  • 100 g pieczarek
  • olej
  • ostra i słodka papryka w proszku
  • sól
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1/2 l bulionu
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie: 

Reklama

Umyj i osusz mięso. Pokrój w niedużą kostkę. Obsmaż na złoto na rozgrzanym oleju. Dodaj pokrojony boczek. Cebulę i marchew obierz, a paprykę oczyść. Pokrój wszystkie warzywa w niedużą kostkę.

Obierz ze skórki pieczarki i pokrój je w ćwiartki. Dodaj do mięsa razem z resztą warzyw. Dopraw wszystko mieloną papryką i wlej bulion. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Duś ok. półtorej godziny, do miękkości mięsa. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy i zasmażkę przygotowaną z masła i mąki.

Przygotuj placki: obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach ziemniaki. Dodaj mąkę, drobno posiekaną cebulę, jajko i sól. Dokładnie wymieszaj. Rozgrzej olej. Kładź na patelni porcje ziemniaczanej masy i smaż z obu stron na złoto. Wyłóż placki na talerze i polej mięsnym sosem. Smacznego!

Reklama

Reklama