Reklama

Reklama

Smalec wieprzowy z jabłkiem

Hit PRL-u? Smalec króluje na polskich stołach od dawna. W wersji domowej nie ma sobie równych!

Składniki

  • 1 kg słoniny (waga bez skóry)
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 łyżeczki soli
  • 4 cebule
  • 4 jabłka

Składniki

  • chleb wiejski
  • ogórki kiszone lub małosolne

Przepis pochodzi z 312. odcinka programu "Ewa gotuje".

Reklama

Sposób przygotowania:

Słoninę pokroić w drobną kostkę, przełożyć do garnka o grubym dnie, roztopić na wolnym ogniu mieszając od czasu do czasu.

Wrzucić drobno pokrojone cebule i jabłka. Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem. Posolić, wymieszać i podgrzewać dalej na małym ogniu (przez ok. 20 minut).Po tym czasie zdjąć z kuchenki i odstawić do wystudzenia. Chłodny smalec przełożyć do słoiczków lub kamionek. Przechowywać w lodówce.

Podawać z grubą pajdą chleba oraz ogórkiem kiszonym lub małosolnym.

Dowiedz się więcej na temat: smalec | smalec wieprzowy

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje