Przejdź na stronę główną Interia.pl

Smakołyki w panierce

Zmieńmy jej skład, a mięso, ser czy naleśniki zaskoczą nowym smakiem.

Schabowy w panierce z płatków owsianych

Składniki: 600 g schabu wieprzowego, sól, pieprz czarny mielony, pół łyżeczki kurkumy. Panierka: 2 jajka, 2 łyżki mleka, 2 łyżki mąki, 100 g płatków owsianych, olej i 2 łyżki masła.

Reklama

Przygotowanie: Schab myjemy i kroimy w plastry. Zbijamy tłuczkiem, posypujemy solą i pieprzem. Wybite do miski jajka lekko ubijamy widelcem, mieszamy z mlekiem i kurkumą. Dodajemy mąkę, sól, ucieramy na gładkie ciasto. Na talerz wsypujemy płatki owsiane.

Mięso najpierw zanurzamy w cieście, następnie lekko osączamy i panierujemy w płatkach owsianych. Smażymy na złoty kolor na średnio rozgrzanym oleju z dodatkiem dwóch łyżek masła. Podajemy z ziemniakami, surówkami, cząstkami cytryny itp.

Camembert w otrębach

Składniki: sery pleśniowe, 80 g pieczarek, 2 małe cebulki, 2 łyżki masła, sól i pieprz, 50 g orzechów włoskich. Panierka: 2 jajka, 50 g mąki, 100 g otrąb owsianych lub żytnich.

Przygotowanie: Obrane pieczarki kroimy w plasterki, obrane cebule drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pieczarki, podsmażamy. Dorzucamy cebulę i wszystko smażymy jeszcze dwie-trzy minuty. Doprawiamy solą i pieprzem. Sery przecinamy na pół, środki lekko wydrążamy. Do zimnych pieczarek dodajemy grubo siekane orzechy i wydrążone środki serów. Mieszanką faszerujemy połówki serów, składamy i dociskamy do siebie.

Ochłodzone w lodówce sery panierujemy najpierw w mące, potem w jajku, a na koniec w otrębach (otręby można zmieszać z 50 g ziarna sezamowego). Smażymy na oleju z obydwu stron, osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Naleśniki w orzechach

Składniki: Naleśniki: 50 g mąki, 2 jajka, 600 ml mleka, sól. Nadzienie: 250 g twarogu, 1 czerwona papryka, 1 jajko, pieprz i sól, do smaku. Panierka: 150 g mąki, szklanka mleka, jajko, sól, 100 g mielonych orzechów włoskich, 100 g płatków kukurydzianych.

Przygotowanie: Podane na naleśniki składniki miksujemy. Z ciasta smażymy naleśniki. Ser ucieramy z jajkiem, dodajemy pokrojoną drobno paprykę, doprawiamy solą i pieprzem (można też dodać garść posiekanej natki pietruszki). Mąkę, mleko i sól na panierkę miksujemy. W cieście zanurzamy nadziane masą serową i zrolowane naleśniki, a następnie obtaczamy je w zmielonych orzechach zmieszanych z płatkami kukurydzianymi. Obsmażamy ze wszystkich stron na średnio rozgrzanym tłuszczu. Kroimy na mniejsze kawałki i podajemy.

Dowiedz się więcej na temat: panierka | kotlet schabowy | panierowany camembert | ser panierowany

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje