Przejdź na stronę główną Interia.pl

Słomki z kminkiem

Paluszki z ciasta parzonego to doskonała przekąska na słodko albo słono. Obsypane ziołami czy grubą solą morską można podać do piwa, a nawet do barszczu zamiast pasztecików

Składniki na 45 sztuk: 125 ml mleka, 10 dag masła, 20 dag mąki tortowej, 4 jajka, 2 żółtka, twardy ser żółty (np. parmezan, cheddar), kminek, sól.

Reklama

Mleko zagotować z dodatkiem 125 ml wody, masła oraz szczypty soli. Stopniowo dodawać mąkę, energicznie mieszając drewnianą łyżką, aż powstanie jednolita masa. Ciasto jest gotowe, jeśli ładnie odchodzi od garnka, a na jego dnie wytworzy się biała warstwa.

Ciasto przełożyć do miski i jeszcze ciepłe utrzeć z jajkami (dodawać po jednym). Kiedy będzie gładkie, odstawić na pół godziny do wystygnięcia.

Przestudzone ciasto (powinno być gęste), przełożyć do szprycy z okrągłą końcówką. Można je wycisnąć tylko przez dużą końcówkę.

Ser zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Pójdzie łatwiej, jeśli włożysz go na chwilę do zamrażalnika albo potrzesz tarkę oliwą.

Na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskać szprycą, w niewielkich odstępach, cienkie paski o długości ok. 12 cm, każdy posmarować żółtkiem.

Ptysiowe paski obsypać solą i nasionami kminku. Piec 5 minut w temperaturze 200°C, zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec, aż się ładnie zrumienią (ok. 20 minut). Pod koniec pieczenia obsypać serem. Gotowe słomki potrzymać w piekarniku aż do wystygnięcia.

Przechowywać w zamkniętym pojemniku.

Dowiedz się więcej na temat: przekąski

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje