Reklama

Reklama

Przejdź na stronę główną Interia.pl

Słodkości z ryżem

Czy są dietetyczne i zdrowe słodkości? Oczywiście, to desery z ryżem w roli głównej.

Zapiekanka na słodko

Reklama

Składniki na 4 porcje: szklanka ryżu, 2 żółtka, 2 białka, szklanka mleka, łyżka masła, 1-2 opakowania cukru wanilinowego, 1 kg jabłek, cynamon, tłuszcz do posmarowania formy, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki cukru, cynamon w proszku oraz kilka lasek do dekoracji

1. Ryż opłucz szybko pod strumieniem bieżącej wody, odcedź i przesyp do garnka, zalej szklanką gorącej wody i gotuj 5 min od chwili, gdy woda zacznie wrzeć. Następnie dolej mleko i dalej gotuj na wolnym ogniu, aż ryż będzie miękki, od czasu do czasu mieszając. Możesz też po dolaniu mleka gotować ryż jeszcze 5 minut, zdjąć garnek z ryżem z ognia, przykryć go, owinąć gazetą i kocem. Po 50-60 minutach ryż wchłonie cały płyn i będzie ugotowany na sypko.

2. Do ugotowanego ryżu dodaj żółtka, masło, 1/3 cukru zwykłego oraz opakowanie wanilinowego. Wszystko wymieszaj i odstaw na chwilę, aby aromaty dobrze się połączyły.

3. W tym czasie obierz ze skórki jabłka i zetrzyj na tarce o dużych oczkach, skrop sokiem z cytryny. Do wysmarowanych foremek (lub na prostokątną blachę) wyłóż ryż, następnie jabłka doprawione 1/3 cukru oraz połową cynamonu.

4. Białka ubij ze szczyptą soli na pianę, dodaj pozostały cukier oraz resztę cynamonu. Sztywną, lśniącą pianę wyłóż na jabłka. Wstaw do piekarnika i zapiekaj do zrumienienia w temperaturze 170° C. Ryż podawaj na ciepło oprószony i udekorowany cynamonem.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 60 minut
Porcja: 285 kilokalorii

Jabłka z ryżem i żurawiną

Składniki na 4 porcje: 10 dag ryżu, 1/2 słoiczka żurawiny do mięs, 4 twarde jabłka (np. Ligol) średniej wielkości, 4 łyżki płynnego miodu, szczypta soli, łyżka cukru lub 1/2 opakowania cukru wanilinowego, cytryna, listki świeżej mięty do dekoracji

1. Ryż opłucz, osącz, przełóż do garnka i gotuj w lekko osolonym wrzątku. Gdy będzie jeszcze lekko twardawy, dodaj łyżkę cukru oraz żurawinę i wymieszaj. Garnuszek trzymaj jeszcze chwilę na wolnym ogniu (1-2 minuty).

2. Po tym czasie zdejmij garnek z ryżem z ognia, przykryj i odstaw owinięty w ciepłe miejsce.

3. Cytrynę sparz i odłóż, by ostygła. Jabłka umyj, nie obieraj ich, pokrój na ćwiartki. Ostrożnie wykrój z każdej ćwiartki gniazdo nasienne. Z cytryny otrzyj skórkę, a następnie wyciśnij z niej sok. Jeśli zawiera dużo miąższu oraz pestki - sok przecedź.

4. Na dużą patelnię przełóż miód, dodaj sok z cytryny i lekko przemieszaj. Gdy miód i sok z cytryny połączą się i nieco rozgrzeją, ułóż na patelni z miodem ćwiartki jabłek, a następnie lekko je obsmaż z każdej strony.

5. Jabłka w miodzie przełóż od razu na półmisek, w zagłębienia po komorach nasiennych nakładaj ryż z żurawiną i skórką otartą z cytryny. Udekoruj listkami świeżej mięty i natychmiast podawaj, choć możesz też je serwować, gdy ostygną. Deser smakuje doskonale z bitą śmietaną oraz lodami waniliowymi.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 20 minut
Porcja: 270 kilokalorii

Cytrynowy ryż

Składniki na 6 porcji: 20 dag ryżu różnokolorowego (wymieszany np. Basmati, brązowy, parboiled z odrobiną dzikiego) lub 2 torebki (po 10 dag) gotowej mieszanki Sonko lub Kupiec, 2 szklanki mleka, łyżka cukru, 3 łyżki masła, po szczypcie cynamonu, mielonych goździków oraz kardamonu, kilka owoców liczi (świeżych lub w zalewie), 2 cytryny, limonka, 2 łyżki miodu, świeża mięta lub melisa do dekoracji

1. Cytryny i limonkę sparz wrzątkiem, a gdy ostygną, osusz je i zetrzyj z jednej cytryny skórkę. Drugą cytrynę oraz limonkę pokrój w plasterki. Kilka plasterków obu owoców odłóż do dekoracji, pozostałe pokrój jak najdrobniej. Dwie łyżki masła rozgrzej z miodem i usmaż na tym drobno pokrojone cytrusy.

2. Ryż opłucz i ugotuj do miękkości w mleku z dodatkiem łyżki masła oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny.

3. Liczi obierz i usuń pestki (jeśli używasz świeżych owoców), te z zalewy osącz. Owoce rozdrobnij na papkę blenderem. Możesz dodać odrobinę zalewy do zmiksowanych owoców liczi.

4. Ryż gotowany na mleku oraz mus z owoców liczi przełóż do miseczki i wymieszaj. Dodaj mielone goździki, kardamon, cynamon oraz cukier, wymieszaj i skosztuj. W razie potrzeby dosłodź.

5. Masę ryżowo-owocową przełóż do kokilek i schładzaj w lodówce godzinę aż przyjmie kształt naczynia. Przed podaniem deser przełóż na talerze, udekoruj plasterkami cytryny, limonki oraz świeżymi ziołami. Deser przechowuj w lodówce.

Przygotowanie: 70 minut
Porcja: 210 kilokalorii

Chrupiące kulki ryżowe

Składniki na 6 porcji: 20 dag ryżu, 2 łyżki masła, jajko, 15 dag mielonego twarogu, cukier, ziarna sezamu, 2 szklanki mleka, po łyżeczce mielonych orzechów i migdałów
Do dekoracji: winogrona oraz owoce kiwi
Ponadto: tłuszcz (najlepiej olej) do głębokiego smażenia, wykałaczki

1. Masło powoli rozgrzej na patelni i upraż na nim ryż. Po kilku minutach przełóż ryż do rondelka, zalej dwoma szklankami mleka lub wody, lekko osól i ugotuj do miękkości. Następnie ryż odstaw do ostygnięcia.

2. Do ostudzonego ryżu wbij całe jajko (wcześniej koniecznie je umyj), dodaj twaróg, orzechy i migdały, dopraw cukrem i wszystko dokładnie wymieszaj. Z masy ryżowej formuj kulki i obtaczaj je w ziarnie sezamowym.

3. W garnku rozgrzej tłuszcz. Wrzucając ziarenko ryżu sprawdź, czy jest wystarczająco gorący. Jeśli ziarenka zaczną delikatnie skwierczeć - tłuszcz jest gotowy do smażenia. Delikatnie kładź na tłuszcz ryżowe kulki (nie wrzucaj, bo pryskający tłuszcz łatwo może poparzyć!). Smaż je na złoty kolor. Kulki obracaj w trakcie smażenia. Następnie układaj je na sicie, by osączyć z nadmiaru tłuszczu. Nie podawaj ich od razu, bo po kilkunastu minutach będą jeszcze gorące w środku.

4. Winogrona i kiwi pokrój w cząstki, udekoruj nimi kuleczki, nadziewając je wraz z kuleczkami na wykałaczki.

Przygotowanie: 60 minut
Porcja: 380 kilokalorii

Świat i Ludzie 7/2012

Dowiedz się więcej na temat: ryż | deser | kiwi

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje